Assessment

Assessment is geen doel op zich maar een belangrijk professioneel gereedschap;

  • Voor competentiemeting; Het een middel om in uw organisatie te kijken of iemand de competenties bezit die bij een functie horen. Het wordt gebruikt voor eigen medewerkers of aan het einde van een sollicitatieprocedure voor een nieuwe medewerker.
  • Voor het vaststellen van ontwikkelingsmogelijkheden; U zult een assessment willen inzetten, wanneer u de ontwikkelingsmogelijkheden van medewerkers of groepen medewerkers wilt weten. Vragen zoals; ‘is persoonlijke groei mogelijk en zo ja op welke terreinen of is de groei eruit?’ Het inzicht namelijk, dat er geen groeipotentieel meer aanwezig lijkt, kan ook een belangrijke indicator voor de organisatie zijn.
  • Bij MD trajecten; Het inzetten van assessments in het kader van het bepalen van MD trajecten kan vitale informatie geven.
  • Bij loopbaanvraagstukken; Het assessment biedt veel toegevoegde waarde bij het reflecteren over loopbaanvragen. Organisaties, maar zeker ook individuen, vragen zich met enige regelmaat af, of iedereen nog wel op de juiste plaats zit. Een negatief antwoord op die vraag kost doorgaans veel energie en geld en dit had vermeden kunnen worden. Een nieuwe en vooral goede richting kiezen in de individuele loopbaan zal ongetwijfeld veel opleveren en dat kan prima onderzocht worden middels een assessment.
  • Bij het samenstellen van een team; Een (onterecht) onderbelicht thema is het vraagstuk over de ideale samenstelling van het team. Met name de samenstelling van het juiste team op het niveau van Raad van Bestuur en het Hogere Management. Binnen Maatschappen staat dit onderwerp zelfs nog in de kinderschoenen, eveneens als in de samenstelling van het Managementteam van de Resultaat Verantwoordelijke Eenheid. Door middel van het collectief of individueel laten doen van een assessment, wordt goed zicht gekregen op de cruciale vraag of het betreffende team potentieel een goede samenwerking in zich heeft of dat er op voorhand problemen te verwachten zijn.


Specifieke expertise

Van Der Hoef & Partners en VDH Executive zijn sterk voorstander van het selectief inzetten van een professioneel assessment. Wij zien de meerwaarde ervan als uiterst effectief. Het is een bijzondere expertise die wij vanwege het specialistische karakter niet zelf in huis hebben en wij hebben daarom besloten dat wij beter de samenwerking aan kunnen gaan met AVOP (www.avop.nl). Deze organisatie koppelt haar 40 jarige ervaring, aan het voorop blijven lopen bij allerlei relevante ontwikkelingen. AVOP doet dit niet alleen binnen de “de zorg” en voor de overheid, maar ook voor vele organisaties in het bedrijfsleven.
Wat voor assessments kunnen wij in de samenwerking met AVOP voor u verzorgen? Hiervoor staan 5 basisvormen te beschikking, te weten:

  • Competentie/Quick Scan
  • Selectieassessment
  • Potentieel- of ontwikkelassessment
  • Loopbaanassessment
  • Executive assessment

Van belang is echter te weten, dat elk van deze vormen in overleg met de opdrachtgever aangepast wordt aan de specifieke vraag van de organisatie.

Van Der Hoef & Partners