'Werken met passie voor het vak'

Jacqueline Bomhof

'Werken met passie voor het vak'

Een interview met drs. J. Bomhof, Raad van Bestuur bij MET ggz.

Sinds april 2014 is Jacqueline Bomhof Raad van Bestuur van MET ggz. Binnen de Raad van Bestuur beheert zij onder meer de inhoudelijke zorgportefeuille en staat zij aan het roer van belangrijke keuzes die gemaakt worden ten aanzien van de geleverde zorg. Jacqueline Bomhof was voorafgaand aan haar huidige functie Raad van Bestuur van RiaggZuid. Zij maakte in die rol persoonlijk de fusie mee van Mensana en RiaggZuid naar het nieuwe MET ggz. Voordat zij bestuurder werd, vervulde zij diverse directie- en managementfuncties in de zorg. Wij spreken Jacqueline Bomhof over haar huidige positie als bestuurder, de uitdagingen waarvoor de GGZ zich gesteld ziet, en de impact die deze hebben op haar eigen instelling. Wat is de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg? Wat wordt er van haar en haar professionals gevraagd? Wat zijn haar belangrijkste drijfveren en kenmerken als bestuurder? 

Drijfveren
“Ik ben arts van origine, sta dus dichtbij de wereld van de medisch professionals”, aldus Bomhof. “Ik vind het ontzettend leuk en waardevol om met professionals te werken. De inhoud van de zorg is mijn belangrijkste motivatie. Natuurlijk ben ik een groot deel van mijn tijd bezig met kaders, financiŽn, en de verantwoordelijkheid voor het zorgbedrijf. Maar voor mij speelt daarbij altijd de vraag hoe wij in een steeds ingewikkelder en soberdere omgeving, kwalitatief hoogstaande zorg kunnen blijven leveren.”

Rol van de bestuurder
“Mijn rol als bestuurder is in eerste instantie te zorgen dat zaken beheersbaar blijven, in een steeds uitdijende wereld van regels, actoren en ontwikkelingen. Ik moet er samen met mijn collega-bestuurder voor zorgen dat wij op koers blijven met de instelling, dat wij de waarden van ‘good governance’ overeind houden en dat afspraken worden nagekomen. Wij hebben als Raad van Bestuur, en als instelling een belangrijke maatschappelijke opdracht te vervullen voor de mensen die ons nodig hebben. Heel concreet betekent ‘op koers blijven’ dat de fusie leidt tot kwalitatief betere zorg, doordat wij nu zowel behandeling als begeleiding kunnen bieden vanuit ťťn instelling”.

Mijn stijl
“Ik vind het belangrijk dat ik -hoe moeilijk de materie soms ook is en hoe hevig de besluiten die wij nemen ook zijn- betrouwbaar ben en integere besluiten neem. Als bestuurder moet je zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Steeds weer leg ik uit waarom we bepaalde stappen moeten zetten. Goede communicatie is essentieel. Mijn stijl is overigens niet directief. Natuurlijk neem ik besluiten en is een besluit ook een besluit. Tegelijkertijd organiseer ik tegenkrachten om mij heen, voer ik gesprekken met mijn professionals en hecht ik aan onze discussies. Hierdoor ontstaan gedeelde trajecten, waar iedereen achter kan staan.” 

MET ggz – een organisatie in beweging
“Als bestuurder zijn er voortdurend ontwikkelingen die je aandacht vragen. De fusie die leidde tot het huidige MET ggz werd gedreven vanuit de inhoud. Het doel was om zowel de behandeling van de zwaardere psychiatrie, de basis ggz en de begeleiding dichter bij elkaar te brengen. Wij willen een naadloze keten bieden voor de patiŽnt en zijn/haar directe omgeving. Wij zijn een volwaardige GGZ-instelling, die ook aanwezig is in de wijk, dichtbij de patiŽnt. Na jarenlange focus op efficiŽntie wil ik nu een heroriŽntatie op de inhoud. We starten met de invoering van zorgprogrammering om in de nieuwe structuur kwalitatief hoogstaande zorg te bieden op alle niveaus waar we actief zijn.” 

Passie
“Ik wil mijn mensen binden aan de organisatie. Wij delen de passie voor ons vak. Ik heb dan ook het gevoel dat mensen echt vanuit hetzelfde enthousiasme willen werken en willen investeren in zichzelf en elkaar. Passie betekent ook dat het wordt gewaardeerd als je hier een bijdrage levert buiten je specifieke werkgebied om. Wij hebben leuke teams met jonge mensen. Ik sta voor mijn mensen en het werk dat wij doen.” 

GGZ in 2020
“De manier waarop wij willen werken, namelijk via korte lijnen, een korte efficiŽnte behandeling aangevuld met begeleiding past bij de eisen van deze tijd. Ik denk dat we de zorg simpeler moeten organiseren, met minder formaliteiten en dat GGZ-organisaties in staat moeten zijn om snel op en af te kunnen schalen. De focus ligt op herstel en op de participatie aan de maatschappij.”

MET ggz zoekt bevlogen professionals
“Wij hebben dringend behoefte aan bevlogen professionals, vooral binnen de vakgroep psychiatrie. Waarom mensen naar ons zouden moeten komen? Ons team blinkt uit in collegialiteit. De professionals zijn uiterst betrokken bij de zorg en gaan voor elkaar door het vuur. Er heerst geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Er moet hard worden gewerkt, dat besef ik ook. Maar je krijgt er ook echt iets voor terug. Wij hebben alle psychiatrie in huis, ingewikkelde en ernstige casuÔstiek. Je kunt hier als psychiater echt je ambities waarmaken. Dit alles doen we met korte lijnen, met de deuren open. Ik ben er trots op dat wij kwalitatief hoogstaande zorg kunnen leveren en dat wij verschillende opleidingen in huis hebben. Ik hoop dan ook snel nieuwe professionals in mijn organisatie te kunnen verwelkomen.”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Addendum
Op dit moment zoekt Van Der Hoef & Partners samen MET ggz naar nieuwe collega psychiaters. Het huidige team van 7 psychiaters dient vanwege voorziene groei te worden uitgebreid naar 11. Bent u gegrepen door het verhaal van Jacqueline Bomhof en benieuwd naar de verschillende posities in de organisatie? Wij staan u graag te woord en organiseren desgewenst een oriŽntatie bij deze boeiende instelling.  


 

Jacqueline Bomhof, Raad van Bestuur bij MET ggz.


VDH Executive 
RŲellstraat 1
6814 JC Arnhem
Tel: 026 - 442 44 40
Fax: 026 - 442 27 66
E-mail:

Van Der Hoef & Partners